• Αρχική
  • Ημερολόγιο
  • Επικοινωνία
  • Σχετικά

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Άγιος Αγαθάγγελος ο εκ Φλωρίνης



ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ   42α
επί τη καθιερώσει της μνήμης
του Αγίου Ένδοξου Νεομάρτυρος Άγαθαγγελου
του εν τη πόλει της Φλωρίνης γεννηθέντος
και εν Μοναστηρίω μαρτυρήσαντος


Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά,

Με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς, συγκινήσεως, Ιερής κατανύξεως και ευλάβειας απευθύνομαι προς εσάς, τα ευλογημένα τέκνα της έλληνίδος μακεδονικής γης, για να σας κάνω με­τόχους της μεγάλης πνευματικής χαράς πού βιώνει ή τοπική μας Εκκλησία για τον πρώτο επίσημο εορτασμό της μνή­μης του αγίου νεομάρτυρος Άγαθαγγε­λου στην έδρα της Μητροπόλεως μας, Φλώρινα.
Είναι πλέον γνωστό σε όλους σας. ότι ό άγιος νεομάρτυς Αγαθάγγελος, ό όποιος μαρτύρησε στο ιστορικό και πο­λύκλαυστο Μοναστήρι της Πελαγονίας, καταγόταν από τη Φλώρινα, ήταν συν­τοπίτης μας. Σε νεαρή ηλικία εγκατέλειψε τη Φλώρινα και πήγε στο Βουτέλιον των Βυζαντινών, στο Μοναστήρι, αναζη­τώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Εκεί, εξασκώντας το επάγγελμα του υποδηματοποιού, σύντομα διακρίθηκε για την τιμιότητα του, την εργατικότη­τα του. το ήθος του και τη λεβεντιά του. Εκείνο όμως πού τον έκανε να δια­κρίνεται από τους νέους της εποχής του ήταν ή αγνή και σταθερή πίστη πού είχε στο Χριστό και στην "Ορθόδοξη Εκκλη­σία Του. Αγαπούσε όσο τίποτε άλλο στη ζωή του τον Χριστό. Καμία άλλη αγάπη δεν μπόρεσε να «κλέψει» την αγάπη που έτρεφε μέσα στήν καρδιά του ό Άγα-θάγγελος για το Χριστό. Τον αγαπούσε απλά, αγνά, με όλη του την καρδιά, με όλη του την δύναμη. Τον αγαπούσε, όπως τον αγαπούσαν οί φτωχοί γονείς του και οί ευλογημένοι προγονοί του.

Δίπλα στην αγάπη για το Χριστό είχε ό άγιος την αγάπη για τήν πατρίδα του, την υπόδουλη Μακεδονία. Σχεδόν τε­τρακόσια χρόνια σκλαβιάς μετρούσαν οί πολύπαθοι "Έλληνες Μακεδόνες. Οί Τούρκοι κατακτητές τους συμπεριφέ-ρονταν με σκληρότητα. Πότε με κολα­κείες, πότε με απειλές, πότε με βιαιό­τητες προσπαθούσαν να τους οδηγήσουν στο να άλλαξοπιστήσουν. Να αρνηθούν το Χριστό. Να αρνηθούν την Όρθόδοξη πίστη και να γίνουν μουσουλμάνοι. Και οποίος αρνούνταν την πίστη του αρνούνταν και την πατρίδα του.
Λάβωνε την καρδιά του Άγαθαγγέ-λου το γεγονός, ότι αρκετοί Ρωμιοί Χρι­στιανοί συντοπίτες του δεν άντεχαν στα δελεάσματα ή στις βιαιότητες και έξω-μοτούσαν, αρνούνταν το Χριστό και την πατρίδα.
Ή γενναία καρδιά του επαναστα­τούσε. Δεν άντεχε να βλέπει να όνειδί-ζεται ή ορθόδοξη πίστη. Γι' αυτό. όταν κατά το τριήμερο Μπαϊράμι, πού γιορ­τάζεται μετά το Ραμαζάνι, οι βίαιοι εξισ­λαμισμοί ορθοδόξων εντάθηκαν, αυτός αμούστακο παιδί, ούτε καν είκοσι χρονών, μετέβη στην Κωνσταντινούπο­λη, οπού απέσπασε σουλτανικό φιρμά­νι, το όποιο απαγόρευε τους βίαιους εξισλαμισμούς στην περιοχή της Πελα-γονίας.
Επιστρέφοντας ό άγιος στο  Μοναστίτρι συνελήφθη από τους οργισμέ­νους για την απόφαση, του σουλτάνου τούρκους και αφού βασανίστηκε άγρια τον αποκεφάλισαν στις 17 Φεβρουαρί­ου το 1727.
Αυτόν, λοιπόν, τον σπουδαίο άγιο. τον δικό μας άγιο. τον Φλωρινιώτη άγιο θα τιμήσουμε, συν Θεώ, κλήρος, άρχον­τες και λαός.
Σέ σύσκεψη πού πραγματοποιήσα­με στην Ιερά Μητρόπολη, στην οποία συμμετείχαν εκτός του Μητροπολίτου οΐ αξιότιμοι κύριοι Νομάρχης Φλωρίνης κ. Ιωάννης Βοσκοπούλας, Δήμαρχος Φλω­ρίνης κ. Στέφανος Παπαναστασίου. Πρόεδρος ΤΕΔΚ Ν. Φλωρίνης κ. Δημή­τριος Ήλιάδης και Πρόεδρος Μονα-στηριωτών Ν. Φλωρίνης κ. Θεόδωρος Βόσδου, συναποφασίσθηκε να πραγ­ματοποιηθούν εκδηλώσεις προς τιμήν του αγίου νεομάρτυρος Άγαθαγγέλου.
Αρχικά αποφασίσθηκε ή,.μνήμη του . αγίου Άγαθαγγέλου να εορτάζεται πα­νηγυρικώς στη Φλώρινα την Ε' Κυριακή μετά το Πάσχα (του Τυφλού). Ή μετα­φορά της μνήμης του από την 17ιι Φε­βρουαρίου μέσα στην χαρμόσυνη πε­ρίοδο του Πεντηκοσταρίου έγινε για πολλούς λόγους, με κυριώτερους: α. το δτι συνήθως ή μνήμτι του αγίου συμπί­πτει με την περίοδο του Τριωδίου, κατά την οποία περίοδο δεν τελούνται πα­νηγύρεις και β. το ότι τον Φεβρουάριο στη Φλώρινα έχουμε κρύο και χιόνια με αποτέλεσμα να εμποδίζεται ή τέλεση λαμπρής πανηγύρεως, έτσι όπως αρμό­ζει στον άγιο μας.
Προσωρινά ή μνήμη του αγίου θα εορτάζεται στον Ιερό Ν(ίό της αγίας Πα­ρασκευής πόλεως Φλωρίνης. Λέγω δε προσωρινά, διότι επιθυμούμε σφοδρώς να χτίσουμε περίλαμπρο ιερό Ναό έπ' ονόματι του Αγίου στη Φλώρινα. Για τον λόγο αυτό παρακαλώ θερμώς τους αρμοδίους για την εξεύρεση οικοπέδου. Παρακαλώ πολΰ τον αγαπητό Δήμαρ­χο Φλωρίνης κ. Στέφανο Παπαναστα­σίου να πρωτοστατήσει στον ιερό αυτό σκοπό.

Εφέτος ή μνήμη του αγίου εορτά­ζεται το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Μαΐ­ου. Για τον πιο λαμπρό εορτασμό της εορτής παρακαλέσαμε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο να μας αποστείλει το Τίμιο Ξύλο, πού φυ­λάσσεται στον Πανάγιο Τάφο και την ιερά Εικόνα της Παναγίας της Ίεροσο-λυμιτίσσης. Ό Μακαριώτατος με πολύ χαρά αποδέχθηκε την παράκληση μας και θα αποστείλει τόσο το Τίμιο Ξύλο, δσο και την εικόνα της Παναγίας.
Το Τίμιο Ξύλο θα έλθει στην πόλη μας την Δευτέρα 18 Μαΐου, θα παρα­μείνει δε στον ίερό Ναό της αγίας Πα­ρασκευής μία εβδομάδα, μέχρι τη Δευ-.τέρα_25 Μαΐου. Ή υποδοχή του Τιμίου Ξύλου Οά πραγματοποιηθεί με τον πω επίσημο τρόπο στην κεντρική πλατεία της Φλωρίνης στις 6.30 το απόγευμα.
Ή ιερά Εικόνα της Παναγίας της Ίε-ροσολυμιτίσσης θα μεταφερθεί στη Φλώ­ρινα στα τέλη του μηνός Όκτωβρίου.
Επίσης αποφασίσθηκε να προκη­ρυχθεί διαγωνισμός εκθέσεως, ποιήσε-ως και ζωγραφικής για μαθητές Δη­μοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Το γενικό θέμα των εργασιών είναι «Φλώ­ρινα. Μακεδονία, Ελλάδα, Πατρίδες μου» τα δε επιμέρους θέματα των εργασιών, οι όροι κα'ι τα έπαθλα θα ανακοινωθούν στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.
Τέλος, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Όκτωβρίου Διεθνές Επιστημο­νικό Συνέδριο στην Φλώρινα με κεν­τρικό θέμα «Φλώρινα-Μοναστήρι-'Λχρίδα: κοινή πίστη, κοινές ρίζες, κοινός πολιτισμός».
Αγαπητά μου πνευματικά, παίδια, Με όλες αυτές τις εκδηλώσεις πού -πρώτα ό Θεής- διοργανώνουμε προσπαθούμε να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμο­σύνης προς τον συντοπίτη άγιο μας Άγαθάγγελο, ό οποίος με τη ξωή του και με τον μαρτυρικό θάνατο του μας κληροδότησε απαράμιλλο πρότυπο ζωής και θανάτου.
Περπατώντας ό άγιος πάνω στο δρόμο των μαρτύρων μας υπέδειξε τον δρόμο της θυσίας πού ξεπερνά το θάνατο.
Εγκαταλείποντας τα θέλγητρα και τις ηδονές του κόσμου για χάρη της αγάπης του Χρίστου μας δίδαξε, δτι τί­ποτε δεν αξίζει περισσότερο από την ψυχή του ανθρώπου και τη σωτηρία της.
Αψηφώντας τ'ις απειλές καΐ τα βασανιστήρια μας προέτρεψε να υπο­μένουμε και εμείς με γενναιότητα τ'ις θλίψεις και τις δοκιμασίες αυτής της ζωής για την αγάπη του Χρίστου.

"Εγινε για εμάς πρότυπο ζωής Ιερό. Καύχημα σεπτό του τόπου μας. Πρέ­σβης υπέρ όλων ημών προς τον Θεό.
Ως Επίσκοπος και πνευματικός σας πατέρας σας καλώ όλους στους πανη­γυρισμούς επί τη μνήμη του αγίου νεο-μάρτυρος Άγαϋανγέλου. Ή Φλώρινα να κατακλυσθεί από τον πιστό λαό, τόσο κατά την υποδοχή του Τιμίου Ξύλου την ερχόμενη Δευτέρα στην κεντρική πλα­τεία της πύλης, όσο και το επόμενο Σαββατοκύριακο στον Ιερό Ναό της αγίας Παρασκευής.
Προτρέπω δε τους νέους γονείς να ονοματίσουν τα παιδιά τους με το όνομα του αγίου Άγαθαγγέλου. οΰτως ώστε το όνομα του αγίου να τιμάται στον τόπο μας.
"Ετσι θα άγάλλεται ό άγιος, θα με-γαλύνεται ή Εκκλησία μας, θα δοξάζε­ται το όνομα του Χρίστου.



                                                                                       Με πατρική αγάπη και αναστάσιμες ευχές 

 Ό Μητροπολίτης
                                                                                                      Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας
                                                                                                                    ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ




 
Κοντάκιον. ΤΙχος γ'. Ή Παρθένος σήμερον.
 Του φωτός πιμπλάμενος, Όρθοδοξίας, τρισμάκαρ, 'Άγαρ ούχ ύπέμεινας,  όραν  δυσσέβειαν  πλάνης, θέλουσαν,  Λαόν  Κυρίου  απο­πλανήσε  ίσχυσας, ανακάλεσαν βούλας ανόμων, ύφ' ων τέτμησαι την κάραν. υπέρ Δεσπότου, κλεινέ Άγαθάγγελε.
Μεγαλυνάριον.
 Χαίροις τής Φλωρίνης γόνος λαμπρός, και Μοναστηρίου νεομάρτυς χριστολαμπής, χαίροις και μη παύση υπέρ ημών πρεσβεύων. Δεσπότη, φιλανθρώπω, ώ Άγαθάγγελε.

 


3 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΒΑΛΑΤΕ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΕΙΧΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΛΗΡΗΣ ΣΕΒΑΣΜΟΥ5 Απρ 2011, 2:05:00 μ.μ.

    ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟ; ΕΠΙΣΗΣ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙ - ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΓΡΑΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ - ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα σας.Ονομαζομε Αντρουλα, και είμαι, απο τη Κύπρο.Δε μπορω, να περπατήσω, μόνη μου. Τα θαύματα, της Παναγίας, και των Αγίων, οι δυδαχες, των Πατέρων, σου δίνουν, δύναμη, πίστη, και υπομονή, να αντιμετωπίζεις, τη καθημερινότητα, στη ζωή.Το τηλεφωνο μου, είναι:00357_99760422. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή